tirsdag den 20. maj 2014

Weekend i Trondheim...

Lørdag

Vi stod tidligt op, gjorde os pænt i stand og begav os mod den norske koordinators adresse. Her blev vi lukket ind af hendes mand i uniform, da han skulle spille i optoget på nationaldagen. Den norske koordinator kommer til syne og guider os ind i stuen.

Der var tilberedt en traditionel morgenmad, der blandt andet bestod af røræg med røget laks, myseost, tørret lammeskinke og svineskinke, hjemmelavet multebærsyltetøj, som de selv havde plukket på fjeldet.

Da vi skulle ned mod byen, tog koordinatoren tre norske flag frem samt bånd i de norske farver til at fastgøre på brystet. Det bruger man på nationaldagen, så vi syntes, det var hyggeligt at kunne deltage i denne tradition.


Det er ligeledes en ældgammel tradition at møde op i sin folkedragt, der ved farver og mønstre fortæller hvilken egn/by man stammer fra. Sædvanligvis anskaffes denne dragt til konfirmationen og bruges hele livet, og må derfor ofte sys om efterhånden som kvindekroppen forandrer sig J
Trønderdragten, her fra egnen, fås i blå eller grøn, der henholdsvis symboliserer havet og skoven.

Kvinderne havde gjort meget ud af frisuren, nogle havde blomster i håret, andre opsat håret. Sågar hundene var iklædt de nationale farver – en enkelt havde en tro kopi af ejerens folkedragt på J
Dragten betragtes så fin at den kan bruges til galla og hvis man skulle være heldig at blive inviteret til audiens hos kongen.

Nationaldagen fejres med laaannnge optog gennem byen, først børneoptoget, så folkeoptoget og sidst, men ikke mindst, RUSSoptoget – de nyudklækkede studenter.
Børneoptoget var børn fra alle byens skoler, specialskoler, Steinerskoler og børnehaver. Børnene har gennem længere tid øvet sig på at spille gardermusik, synge, bære fane og gå i optog. Det var rørende at se, hvor dygtige, de var og hvilken iver, der blev udvist. Der var en enorm folkemængde, der stod langs optogenes rute og råbte hurra og flagede.


 

 

I folkeoptoget deltog samtlige foreninger, eksempelvis idrætsforening, kor, sejlerklub, veteranklub, danseforening og skiklub, som optrådte med deres kendetegn, f.eks. akrobatik.

Der var generelt en overvældende opbakning og glad feststemning, hvor hele byen samles for at fejre underskrivelsen af Grundloven, der lagde grundstenen til det Norge, vi kender i dag.




Søndag
Strålende sol og vi, som de målrettede/ambitiøse (læs: pligtopfyldende) studerende, vi nu er, læste…..

Efter ugens indkøb i de ”billige” norske supermarkeder, besluttede vi at der skulle være plads til en søndagsudflugt i det gode vejr. Vi tog mod havnen, hvor vi blev mødt af de lokale, der nød en lille en til halsen i solen. Betaget af stemningen og det gode vejr, researchede vi priserne og besluttede – i al beskedenhed – rigtig at forkæle os med ……………… en kop kaffe. Rikke gav den rigtig gas med en cappuccino – 5 cl til 35 NOK – men udsigten kunne vi ikke klage over.
 
 
Weekenden sluttede af med grillpølser på græsset foran vores opgang, en lille øl samt grillede bananer – et strejf af sommerstemning.


 
 
Ups........

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar