torsdag den 8. maj 2014

Aktivitetsgruppe for yngre med Demens


Kørte opad vest for Trondheim med smuk udsigt til fjorden og byen og op i skovområde. Her ligger et gammelt hus, der huser aktivitetsgruppen for yngre med Demens, 50 – 70 år, fra kl. 9 - 14. Gruppen har omkring 8 medlemmer og der er 2 sygeplejersker ansat samt et par frivillige. Desuden var vi to studerende i dag. En lille bus henter og bringer gruppens medlemmer.
Huset skal have officiel indvielse på mandag, hvor Rådsmannen deltager, så derfor var der en del snak om arrangementet.
Da alle var ankommet spiste vi morgenmad og sludrede over en kop kaffe. Herefter blev dagens opgaver fordelt. Jeg kørte med det ene hold ud til en lille bondegård, der har 4 -5 heste, 2 kalve, geder, får og vagtler. Gården er ”besøgsgård” for flere grupper.
På gården skulle vi give dyrene foder, hø, vand samt muge ud ved kalvene. Der blev fejet og gjort trillebør klar med hø. Det var dejligt at se, hvordan gruppens medlemmer udførte opgaverne og nød at være sammen med dyrene.
Da opgaverne var klaret gik vi en tur i skoven og jeg fik udpeget et 1000 m højt bjerg med sne, en ”elv” - hvor danskere og tyskere kommer og fanger laks med fiskestang, Bymarka – et yndet udflugtssted for indbyggerne i området og en sø.
Tilbage i det gamle hus er bordene dækkede og frokost serveres med fælles hjælp. Snakken går og tonen er lun. Minder udveksles og mandagens arrangement omtales endnu en gang.
Vi rydder af bordet og begiver os tilbage til de forskellige adresser.                                           
Der er fokus på fysisk aktivitet for denne gruppe og "Legge til rette for aktivitet og gode opplevelser som kan bidra til en meningsfull hverdag og økt mestringsfølelse
Mål:
  1. Beskrive en modell for etablering av tilbud til yngre personer med demenssykdom i tidlig fase. Målet er å fremme opplevelse og mestring gjennom aktivitet og kulturopplevelser.
  2. Etablere og beskrive en modell for samarbeid med pårørende, ektefeller og barn basert på kontinuerlig samhandling gjennom erfaringsutveksling, veiledning og deltakelse
 
Dagens smilehul:
En ergoterapeut sidder og spiser en mad, da jeg kommer ind på kontoret. ”Velbekomme”, siger jeg. Hun ser uforstående på mig. ”Velbekomme”, gentager jeg. ”Hva sier du?”, siger hun. Jeg forklarer, at sådan siger vi i Danmark. ”Hvad siger I i Norge?” ”Ingenting”, griner hun.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar