onsdag den 28. maj 2014

Nedsat syn og hjerneskade...

På hjemmebesøg hos kvinde, der har stærkt reduceret syn, har kun 1% syn på det ene øje. Hun er fantastisk løsningsorienteret og formår at klare sig på bedste vis – tilbereder kaffe, serverer kage og sætter kagetallerkener foran os. Der er en udtalt orden i hjemmet, hvilket er en nødvendighed, for at det er muligt at finde, de ting, hun skal bruge.

Under besøget ringer hendes mobil, hun går hen og tager telefonen i hånden og en kraftig lup i den anden, for at se, hvem der ringer.
Kraftigt lys samt kontraster er vigtigt for svagtseende. Derfor er det formålstjenligt, at væggene er hvide og redskaber, som eksempelvis et håndklæde, har en kraftig farve. Denne kvinde har tænkt over detaljerne ved indretning af boligen og lært sig, hvor det forskellige befinder sig. Hun fortæller, at hun kender folk på stemmerne, da hun ikke kan se ansigter – kun konturerne. Vi ser rummene i boligen og er opmærksomme på, der ikke er tilstrækkeligt lys i entreen, på badeværelset samt ved hendes tøjskab. Hun får tilbudt hjælp, der kan komme og læse post og lignende en periode, indtil hun får en egnet skærm til sin computer, da det tager hende flere dage og er energikrævende at læse med den før omtalte lup.

På hjemmebesøg hos mand med senerhvervet hjerneskade med fascilis parese samt nedsat funktion særligt i venstre arm. Grundet lammelsen i ansigtet er han vanskelig at forstå og ergoterapeuten må gentage flere gange for at sikre, hun har forstået ham ret. Han havde lige fået en prekestol, en talerstol, som ergoterapeuten skulle se om, var velegnet for ham. Den er fint indstillet, men han ønskede en sikring, så venstre arm ikke ”falder ned”, hvilket en bekendt var ved at udbedre med forhåndenværende materialer, hvilket han var tilfreds med.
Da flere af ergoterapeuterne holder fri på fredag, havde jeg valgt at tage hjemmebagte småkager med i dag – som tak for deres imødekommenhed, vidensdeling og hjælpsomhed. Og jeg må sige, jeg fik mange kommentarer for, hvordan jeg serverede dem J

 
Vi er jo nogen, der skal holde hjulene i gang, så jeg afslutter først praktikken fredag…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar