mandag den 12. maj 2014

Mandag i kommunal ergoterapi

Aktivitetstilbuddet til yngre med demens har optaget mig, så derfor har i dag jeg søgt efter lignende tilbud i Danmark. Og det findes ;-) eksempelvis i Aalborg Kommune.

I ”Tema om yngre med demens” på Socialstyrelsens hjemmeside kan læses, at ”.. I Danmark findes der en række forskellige skræddersyede dag- og aktivitetstilbud, som er målrettet yngre personer med demens. Men en systematisk litteratursøgning har vist, at der stort set ikke findes nogen brugbare danske eller internationale forskningsresultater, der kan sige noget om tilbuddenes effekt på de yngre personers livskvalitet, kognitive funktioner etc., eller hvorvidt de målrettede tilbud har en gavnlig effekt på gruppen af pårørende….” Interessant, når Trondheims aktivitetstilbud til yngre med demens startede som et projekt og netop er blevet vedtaget som fast tilbud.
 
 

Et hjemmebesøg hos en borger med MS, som kan bevæge sig rundt hjemme vha. krykker, ønskede at ansøge om en el-kørestol. Ergoterapeuten, borgeren og jeg gennemgik lejligheden og de aktiviteter, der er forbundet med hendes hverdagsliv. Ansøgningen endte derfor med en ansøgning om el-kørestol og en flytbar siddepude til sofa samt en toiletforhøjer. Borgeren ville overveje en gribe-stang til hjælp til at rejse sig fra sengen i soveværelset samt en arbejdsstol i køkkenet, hvor hun nu benytter en taburet, hun skal rejse sig for at flytte.

Til vejledning oplyses at ergoterapeuterne ikke arbejder efter en arbejdsprocesmodel, men grundtanken er baseret på Kielhofner og at de følger procedurer omkring anvisning, kortlægning osv. Der benyttes ICF - set med ergoterapifaglige øjne - og de har på praktikstedet udarbejdet tjekliste til ICF kortlægningsmål tilpasset dette område og borgere.

De mest benyttede redskaber er ADL index, ADL index til synshæmmede og nu COPM. Min vejleder har området med demens og her benyttes desuden MMSE, klokketest samt Trail making test. Eksempler kan ses herunder.

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar